Az útvonal

I. szakasz - "A fáraó öröme": Kairótól Kartúmig (22 nap)

Január 14. - Február 4.
Táv: 1996 Km
Domborzat: sík, kisebb hegyekkel (0-250 m)
Útviszonyok: Egyiptom, jó minőségű aszfalt; Szudán, 55% burkolatlan, kemény útfelület, 45% burkolt.
Nehézségi fok: könnyűtől a nagyon nehézig.

A 2006-os túra január 14-én indul az ókori egyiptomi kultúra első számú szimbóluma, a gizai piramisok mellől. A piramisok után a Vörös-tenger felé veszi az irányt a mezőny. A part mentén haladva átkelnek a közép-egyiptomi hegyvidéken, majd Luxor magasságában visszakanyarodnak a Nílus felé. Érintik a Karnaki templomot, majd a Nílus mentén letekernek Asszuánig.

A Nasszer-tavon áthajózva jutnak el Egyiptomból Szudánba. Civilizációs értelemben Szudán ma a világ egyik legtávolabbi országa, és politikai viszonyai miatt turisták egyáltalán nem látogatják.

Szudánban az egykori Núbia területén, a Nílus mentén vezet az út, egészen a fővárosig, Kartúmig, amely a Kék és Fehér Nílus egyesülésénél épült. Évezredek óta ott lévő, de már évszázadok óta nem változó kis falvakon visz át az út a fővárosig. A szervezők szerint olyan érzése támad az itt biciklizőnek, mintha az első vándor lenne hosszú évszázadok alatt ezen az elfelejtett tájon - kerékpárral valószínűleg nem is járunk messze az igazságtól.

II. szakasz - "A szurdok": Kartúmtól Addisz Abebáig (16 nap)

Február 6. - Február 21.
Táv: 1572 km.
Domborzat: síkságtól hegyvidékig (100-3500 m)
Útviszonyok: Szudán: sík és burkolt, Etiópia: hegyes, 20% burkolatlan, 80% burkolt.
Nehézségi fok: közepestől a nagyon nehézig.

Kartúmtól délre a muzulmán-arab Észak-Afrika fokozatosan a fekete Afrika hagyományos törzsi kultúráivá alakul át.

Bringás szemmel a legnagyobb kihívás az Etióp-magasföldön vár a mezőnyre, ám a komoly fizikai megerőltetést ellensúlyozza, hogy a világ egyik leglenyűgözőbb táján haladnak keresztül.

A csapat érinti többek között a Tana-tavat és kolostorait, a Kék-Nílus vízesést, Lalibela sziklatemplomait, és a Kék-Nílus forrást. Az Etióp-magasföld 3500 méteres csúcsainak meghódítása után élvezet lesz legurulni Addisz Abebába, a 12 Magyarország-területű Etiópia fővárosába.

III. szakasz - "Olvasztó őrület": Addisz Abebától Nairobiig (18 nap)

Február 23. - Március 12.
Táv: 1610 Km.
Domborzat: síkságtól hegyvidékig (100-2500 m)
Útviszonyok: Etiópia: hegyes, burkolt utak; Kenya: sík burkolatlan lávakő utak, hegyi utak.
Nehézségi fok: könnyűtől a nehézig.

Addisz Abebától délre szelídül a táj, az út gyönyörű tavak mentén vezet. A résztvevők áttekernek Shashemenen, az etiópiai rasztafárik központján. Betérnek Yabelloba, ahol a vadvédelmi rezervátumban akár a világ ötven legritkább madara közé tartozó Ruspoli-turakót is megpillanthatják.

Kenyában újabb megpróbáltatás vár a bringásokra, legalábbis a korábbi részvevők webnaplói szerint: a régidők lávafolyásain át vezető úton a "buckás út" fogalma állítólag új értelmet nyer. A táj eközben rendkívül változatos: a köves sivatagot hegyek, majd szavanna váltja. Az Egyenlítőt szintén Kenyában szeli át a mezőny, és a főváros, Nairobi jelenti a túra felezőpontját.

IV. szakasz - "A Kilimandzsáró hava": Nairobitól Iringáig (12 nap)

Március 14. - Március 25.
Táv: 982 km. Domborzat: hegyes (200-800 m)
Útviszonyok: Kenya, burkolt és sík a határig, Tanzánia, burkolt Arusháig, majd 800 km burkolatlan hegyes terep.
Nehézségi fok: közepestől a haladóig.

Aki Afrikáról a National Geographic Channelre asszociál, annak erre a szakaszra érdemes beneveznie. Nairobitól csak egy nap biciklivel a tanzániai határ és Afrika egyik jelképe, a Kilimandzsáró hegység, a szinte tökéletes szabályos vulkáni kúp alakú Kibo és kis testvére, a Meru. A túra áthalad Arusha városán, amely a Kilimandzsáró és a Serengeti Nemzeti Park "kapuja".

Arushától délre az autók mellett zebrákkal, zsiráfokkal és elefántokkal is összeakadhatnak a bringások. Több tanzániai természetvédelmi parkot (Ngorongoro-kráter, Manyara-tó, Taragire és Ruaha) érintve vezet tovább az út. A tanzániai szakaszon a maszáj törzs tagjai kísérik a társaságot. A szakasz végpontja a bájos kisváros, Iringa.

V. szakasz - "Malawi Gin": Iringától Lilongwéig(10 nap)

Március 27. - Április 5.
Táv: 1104 km.
Domborzat: sík a Malawi-tó mentén. (0-800 m)
Útviszonyok: Tanzániától a Malawi határig burkolt, hegyes, majd többnyire sík, néhány emelkedős nappal.
Nehézségi fok: közepestől a haladóig.

A tanzániai Iringától zöldellő hegyeken keresztül, banán- és teaültetvények mellett vezet az út a Malawi határig.

Az Afrika harmadik legnagyobb tavának számító Malawi-tó mentén elterülő országot káprázatos hegyek ölelik körbe.

A mezőny a tótól a főváros, Lilongwe felé veszi az irányt. Mielőtt elérnék Lilongwét néhány napot bringáznak a hegyek között, érintve Mzuzu, Jenda és Kuzungu városokat. Az út során lehetőség lesz a szakasz névadójának, a malawi ginnek a megkóstolására is.

VI. szakasz - "Zambézi Zóna": Lilongwétól a Viktória-vízesésig (9 nap)

Április 7. - Április 15.
Táv: 1244 km.
Domborzat: hegyes-völgyes
Útviszonyok: burkolt utak
Nehézségi fok: közepestől a haladóig.

Malawit a Zambezi folyó után elnevezett Zambia követi. A hatalmas érintetlen erdőségekkel bíró országot egyelőre csekély számú turista látogatja, ám minden bizonnyal nem sokáig lesz ez így.

Az Alsó Zambezi Nemzeti Park után a főváros, Lusaka a mezőny következő állomása.

E szakasz végpontja és egyben csúcspontja: a Viktória-vízesés. Ha a résztvevők a biciklizésen kívül egyéb kaland után is ácsingóznának, itt kiélhetik ez irányú vágyaikat: lehetőség nyílik többek között raftingra és bungee jumpingra is.

II. szakasz - "Elefánt út": a Viktória-vízeséstől Windhoekig (11 nap)

Április 18. - Április 28.
Táv: 1556 km.
Domborzat: sík
Útviszonyok: burkolt utak
Nehézségi fok: közepestől a haladóig.

Zambia után az elefántok országának is nevezett Botswana következik. Míg a korábbi szakaszokon átlagosan napi 100-120 kilométert tekernek a résztvevők, itt 160 kilométereket mennek. Könnyebbség, hogy mindezt sík terepen, aszfalton teszik, ám csak hat nap tekerés után következik pihenőnap. A kitartás, és a szívósság próbája ez a szakasz.

Persze a táj és az élővilág itt is kárpótolja a résztvevőket. Botswana 10 ezer elefánt otthona, és a Kalahári sivatag és a Chobe Nemzeti Park közelében haladva a résztvevőknek lehetőségük is lesz az óriás állatokat megcsodálni. Az élővilág szempontjából ugyancsak páratlan Okavango-deltát szintén érinti a mezőny.

A Kalahári-sivatag szélén visz tovább az út egészen Namíbiáig. A szakasz végpontja a namíbiai főváros, Windhoek.

VIII. szakasz "Gyémánt part" - Windhoek-től Fokvárosig (13 nap)

Május 1. - Május 13.
Táv: 1650 km. Domborzat: hegyes-völgyes
Útviszonyok: 80%-ban burkolt utak
Nehézségi fok: közepestől a haladóig.

A namíbiai fővárostól a Kalahári-sivatag homokdűnéi mentén vezet tovább az út déli irányba. Elhaladnak Afrika második legmélyebb kanyona, az 550 méter mély Hal-folyó szurdok mellett, majd jöhet az utolsó ország, Dél-Afrika.

A résztvevők a nyugati-parton haladva érik el a fekvésében méltán Rio de Janeiróhoz hasonlított Fokvárost, a Gyémánt-partot és Afrika mindig szeles legdélibb csücskét, a Jóreménység-fokát.