Szanyi Gergö

1974-ben Budapesten születtem, Miskolcon nőttem fel. Tanulmányaimat Miskolcon, Nyíregyházán és Budapesten végeztem. A miskolci V&V Design Stúdió után három évig a Sanoma Budapest Lapkiadó internetfejlesztési osztályának grafikusa voltam, jelenleg szabadúszó grafikus, fotós, fotóriporterként dolgozom.

Több ismert website arculatának kialakítását, többek között a National Geographic Online (www.geographic.hu) és a National Geographic Junior (www.ngjunior.hu) tervezését is én végeztem. Fotósként egyrészt a grafikai munkáimhoz szükséges képeket készítek, másrészt önálló fotoriporteri tevékenységet is folytatok. Több nyomtatott magazinban (Balkon, Nők Lapja Évszakok, Elle, Rockinform, stb.) és online médiumban ( FigyelőNet , National Geographic Online , stb.) jelentek meg képeim, képriportjaim.

Már az anyukám is oroszlánvadász vagy Nobel-díjas Afrika-kutató akart lenni. Végül "csak" szobrász lett, de van oroszlán motívumos szobra. Az Afrikáról való álmodozás és a kalandvágy mellett családi örökség az is, hogy szívesen olvasgatok útleírásokat, élménybeszámolókat.

A Tour d'Afrique-ról 2005. januárjában olvastam először az Outdoor sportmagazinban. Rögtön megtetszett, de elérhetetlenül távolinak is tűnt. Akkoriban még a Sanoma Lapkiadó belsős webdesignereként dolgoztam, site-okat terveztem, bannereket gyártottam, és 10-12 órán át bámultam a monitort. Április végén viszont felszabadultam az irodai bezártság alól, szabadúszó lettem, és ekkor már a négy hónapos afrikai teljesítménytúra sem tűnt megvalósíthatatlannak.

Miskolci lévén a Bükk közelsége magával hozta számomra az erdőjárás szokását, a természet szeretetét. Tízévesen kezdtem rendszeresen kerékpártúrázni. Különféle sportágak után a kilencvenes évek legelején váltottam hegyikerékpárra, több évig versenyző hegyikerékpáros voltam. Részt vettem a MKGySe (Miskolci Kondenzgyíkok Szabadidő és Tömegsport Egyesület) által szervezett egyedülálló, (Guiness-rekord teljesítménynek csupán formai okok miatt el nem ismert) 72 órás bükki terepkerékpár versenyen. Szabadidőmben túrázom: egyedül és csapatban, túrasível, gyalog és természetesen kerékpárral.